Setmana del cervell

PROGRAMA


Dilluns, 10 de març de 2014, a les 19.30 h
Museu de l’Hospitalet. L’Harmonia. Espai d’art.
Plaça de Josep Bordonau i Balaguer, 6
L'Hospitalet de Llobregat

Conferència
“Neuroestètica: Com el cervell humà construeix la bellesa”
Conèixer com funciona el cervell humà no solament pot ser útil des d’un punt de vista científic tradicional (la cura de malalties), sinó també perquè aquest coneixement es pot aplicar a l’estudi de la creació artística.
La neurociència cognitiva estudia els processos biològics i neurològics que permeten tenir consciència d’un mateix, del llenguatge o la imaginació. Aquesta disciplina ens està oferint avenços en el coneixement de la creació artística en general, i de la bellesa en particular.
Ara podem aspirar a conèixer quines regions del nostre cervell s’activen quan percebem un estímul entès com a bell, i així estudiar el vessant neurològic de la bellesa.

A càrrec de Celia Andreu, doctora en comunicació i membre del Neuro-Com Research Group de la Universitat Autònoma de Barcelona.



Dimecres, 12 de març de 2014, a les 19.30 h.
Centre Cultural Sant Josep
Av. Isabel la Catòlica, 32
L'Hospitalet de Llobregat.

Conferència
“Cervell i univers: dues cosmologies”
El cervell, amb uns cent mil milions de neurones, és un autèntic univers interior, comparable, en diversos aspectes, a l’univers exterior, amb cent mil milions de galàxies. En aquesta conferència es comparen aquests dos universos des de la perspectiva de la complexitat, de l’expansió, del contingut, i també des de la perspectiva de la immensitat còsmica com a condició necessària per a l’existència del cervell.

A càrrec de David Jou, físic i poeta, catedràtic de física de la matèria condensada de la Universitat Autònoma de Barcelona.



Dijous, 13 de març de 2014, a les 19.30 h
Centre Cultural Sant Josep
Av. Isabel la Catòlica, 32
L'Hospitalet de Llobregat.

Exposició - Inauguració
“Art, cervell i percepció”
Del 13 de març al 30 d'abril de 2014
La realitat es correspon amb la representació cognitiva que té l’ésser humà, o el món cognitiu és solament un producte inventat per la ment humana. Són fiables, les dades que els òrgans sensorials capten de l’exterior?

La percepció visual és la facultat de reconèixer i discriminar els estímuls visuals, d’interpretar-los i d’associar-los a experiències anteriors, i no solament la facultat de veure de manera correcta. La interpretació dels estímuls visuals es produeix en el cervell, no en els ulls. La impressió sensorial es produeix a la retina, però el reconeixement de la forma es produeix al cervell.

Produïda pel Centre Cultural Sant Josep.
Amb l’assessorament del Centre de Regulació Genòmica i la col·laboració de Neuro-Com Research Group. UAB.




Divendres, 14 de març de 2014, a les 12.00 h
Biblioteca Central Tecla Sala
Avda. Josep Tarradellas i Joan, 44
L'Hospitalet de Llobregat

Conferència
“La química de l’amor”
Què és l’amor en neurobiologia? Per què ens fa sentir tan bé i tan malament a la vegada? En aquesta conferència es parlarà dels mecanismes biològics de l’enamorament, de la diferenciació que fa el cervell entre amor i sexe, i de quins canvis cerebrals es produeixen a mesura que estem més temps amb una mateixa persona.

A càrrec de Mara Dierssen, investigadora del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona.



Divendres, 14 de març de 2014, de 19.00 a 22.00 h
Auditori Barradas
Rambla Just Oliveras, 56
L'Hospitalet de Llobregat

Neuro-desconferència
Hackers cerebrals”
En un moment en què els problemes dels ciutadans són complexos i globals, les solucions s’han de cercar en la interdisciplinarietat. Crear espais d’interconnexió i d’intercanvi, de debat i de diàleg dinàmic i obert entre científics, experts i ciutadans, avui és una necessitat
i una ambició ineludible.
En aquesta desconferència parlarem d’invasors del cervell, com el menjar, les drogues, els lectors mentals, l’esquizofrènia; és a dir, tot el que ens fa perdre el control.
La neuro-desconferència és un esdeveniment amb un format autoconstruït que té una arquitectura dividida en tres parts.

1. Ignició. Encén el teu cervell:

Després, es parlarà dels elements que ens fan perdre la sensació de control: els fisiològics, que pertanyen al cervell automàtic i dominen els nostres desitjos —com quan ens enamorem o ens fem addictes; i els patològics, que canvien les connexions cerebrals a causa d’una malaltia (l’esquizofrènia), ens desconnecten de la realitat i, per tant, perdem el control sobre la nostra percepció del món.
Finalment, farà esment dels elements creats per nosaltres mateixos. Sabrem com augmentar l’autocontrol a partir de modificar els propis connectomes cerebrals.
Esc + Ctrl: Roc Parés, artista i professor de comunicació interactiva de la Universitat Pompeu Fabra, ens parlarà, mitjançant les seves obres, sobre la pèrdua de control i la construcció de la subjectivitat en la societat de la informació.


Són xerrades d’experts, de deu minuts de durada, per establir-ne les bases i proporcionar quatre idees clau per discutir. Els conceptes subjacents en tot l’esdeveniment són: hackers cerebrals i control.
Primer es parlarà sobre el concepte de control: què és?, existeix realment? O la nostra conducta deriva de la relació entre processos d’emergència-immergencia més o menys caòtics o predictibles?

* Hackejant la ment: Cyborgs, cervell i màquina: Stephen Dunne, director d’investigació en neurociència de l’empresa Starlab, ens parlarà sobre l’estimulació cerebral i les interfícies cerebrals.
* Un món XXL: Adictes al menjar: Marta Fructuoso, investigadora del Centre de Regulació Genòmica, ens parlarà de l’origen de la creixent epidèmia d’obesitat a la qual ens enfrontem, i com alguns aliments ens fan perdre  el nostre autocontrol.
* Fitness del subconscient: Jocs [NO] seriosos per millorar l’autocontrol: Óscar García Pañella, director acadèmic de l’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI) de la Universitat de Barcelona i d’Innovation and Entrepreneurship Business School (IEBS), ens explicarà una manera aplicada, divertida i eficient de modificar conductes.
* El bestiari mental: Javier de Diego Adeliño, psiquiatre de l’Hospital de Sant Pau
i investigador del Centro de Investigación Biomédica en red de Salud Mental (CIBERSAM), ens explicarà les múltiples maneres mitjançant les quals la malaltia psiquiàtrica s’apodera de la nostra conducta i de la nostra percepció de la realitat.
* Neurociència, ¿ficció?: Richard Hebert, director del centre Bloom i consultor tecnològic, ens farà un repàs de l’estat de l’art de la tecnologia vinculada a la neurociència, tot veient dispositius i exemples del que ha deixat de ser ficció per ser una realitat.

2. Tempestes cerebrals:
Grups de discussió simultanis, conduïts per un dinamitzador o facilitador, per aprofundir en els aspectes del tema que més interessen, amb aportació d’idees i la presència dels experts.

3. Artefactes cerebrals:
Presentació d’enginys cerebrals, com controladors o sensors cerebrals —o qualsevol bogeria similar—, i fins i tot interfícies cervell-ordinador.
Presentacions:
- Artefactes low-cost, per Richard Hebert (director del centre Bloom).
- Neurosurfer, per Stephen Dunne (director de l’empresa Starlab).
- Mus Kybernetes, per Roc Parés (professor de la Universitat Pompeu Fabra).
- Serious Games, per Emiliano Labrador (director del Màster en Creació Multimèdia i Serious Games. La Salle - Universitat Ramon Llull).
- Finestra audiovisual als desordres psiquiàtrics, per Javier de Diego Adeliño (psiquiatre de l’Hospital de Sant Pau).

Entrada lliure amb inscripció prèvia indicant:  Nom, cognoms i telèfon de contacte. (Les places són limitades) neurodesconferencialh@gmail.com

EL PROCÈS D'INCRIPCIÓ JA ÉS TANCAT !



Dissabte, 15 de març de 2014, de 10.00 a 13.00 h
Centre Cultural Sant Josep
Avda. Isabel la Catòlica, 32
L'Hospitalet de Llobregat

Tallers: Experiments amb el cervell
Activitats per a nens i nenes.
Constantment estem utilitzant el nostre cervell de formes molt diverses. Quan necessitem resoldre problemes matemàtics, quan juguem a l'ordenador, quan ballem, quan dibuixem i fins i tot quan estem dormint!
Ets un nen o una nena curiosa que vol conèixer bé el que tenim dins del cap?
Sabies que hi ha regions del cervell que ens permeten sentir emocions i d'altres que, per exemple, ens porten a xutar una pilota?
T'agradaria saber com és que pots memoritzar un poema o les taules de multiplicar? On es guarda tota aquesta informació?

Si tens entre 6 i 12 anys vine a aprendre a través del joc tot sobre el nostre Cervell de la mà de joves cientifics

Maria Alemany, Alba Bellot i Carla Conejo de la Universitat Pompeu Fabra
Coordinació: Silvina Catuara Solaz i Mara Dierssen, investigadores del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona.

Dues sessions: de 10 a 11.30 h, per a nens i nenes de 6 a 9 anys; d’11.45 a 13.15 h, per a nens i nenes de 10 a 12 anys.

Cal fer inscripció prèvia enviant un correu electrònic indicant a quina sessió voleu participar: ccultural.santjosep@l-h.cat